Contact

Engels

Wie ben ik en wat is dit voor website?

Mijn naam is Berry Vorstenbosch. Deze website is ontstaan rondom De Overtocht: Filosofische blik op een psychose, dat in maart 2021 bij uitgeverij Lontano is verschenen. In de inhoud op deze website schrijf ik als Girardiaan, als lid van de Dominicus-gemeenschap in Amsterdam en als iemand met ervaringskennis van de waanzin.

Wilt u een bericht ontvangen als er op deze website een nieuw artikel of een nieuwe column verschijnt? Stuur een mail naar info@berryvorstenbosch.nl.

Een Girardiaan is iemand die serieus geïnteresseerd is in de theorie van de Frans-Amerikaanse denker René Girard (1923-2015), die ‘mimetische theorie’ wordt genoemd. Ik ben geen blinde volgeling van Girards ideeën, maar ik ben gestopt met besteden van tijd aan theorieën en filosofieën waarin voorbijgegaan wordt aan zijn inzichten. In mijn boek is Girard de belangrijkste theoreticus en ik ben ervan overtuigd dat de psychose nooit zal worden begrepen tenzij je een concept hebt dat overeenkomsten vertoont met dat wat Girard ‘metafysisch begeerte’ noemt. Psychoses – en ik zou zeggen de meeste psychische stoornissen – zijn geen cognitieve ontregelingen, maar ontregelingen van het verlangen.

Vaak worden psychoses gerelateerd aan mystieke ervaringen en terecht. Toch besteed ik in De Overtocht veel meer aandacht aan de bekeringservaring. Vijfendertig jaar geleden evolueerde mijn derde psychose in een bekering tot het christendom die blijvend van aard zou blijken te zijn. Sinds zo’n twintig jaar maak ik deel uit van de Dominicusgemeente in Amsterdam. De Dominicuskerk is een vrijzinnige, levende gemeenschap, een kerk waar ruimte is voor meditatie, poëzie, waar vrouwen voor mogen gaan en homo- en lesbische huwelijken gesloten mogen worden. Hoewel ik niet allergisch ben voor traditionele kerken is de Dominicusgemeente, of de Dom, zoals wij het zelf noemen, zeker de plaats waar ik me thuis voel.

Doordat ik een psychose en een bekering heb doorgemaakt en verder ook geen academische positie of literaire reputatie hoef te verdedigen (ik ben slechts een eenvoudige ICT-professional), heb ik de vrijheid om na te denken en te schrijven over onderwerpen waar veel andere schrijvers niet zo snel over zullen beginnen. Soms kan ik net zo vrijuit over hallucinaties schrijven als anderen dat doen over een vakantiereis. Ik schaam me er niet voor dat ik ooit psychotisch ben geweest. Wie de gedachtesprongen in de teksten op deze website vreemd of moeilijk te volgen vindt, kan in mijn boek het hele verhaal lezen. Tenslotte, De Overtocht zou er niet zijn geweest zonder de hulp van Wouter Kusters, een auteur die ook een psychose heeft doorgemaakt en wiens grote studie Filosofie van de Waanzin nu in het Engels is vertaald als Philosophy of Madness.